top of page

FUN FACTS OM WHISKY

Whisky er et skotsk-gælisk ord som betyr "livets vann".

“Uisge beatha” betyr livets vann.
Over tid og gjennom vanlig bruk i Skottland ble “uisge beatha” forkortet til “uisge” ble kjent som “whisky”.

Whisky eller whiskey er begge korrekt. Whisky er skotsk og whiskey er irsk.

Visste du at, det er knyttet stor forvirring rundt hvordan navnet faktisk skrives. Hvorfor skriver man whisky et sted, og whiskey et annet sted? Svaret er overraskende enkelt. Alt avhenger av hvor spriten er destillert. Hvis den er laget i Skottland, Canada eller Japan, benyttes stavemåten whisky. Om den er destillert i Irland eller USA, skriver man altså whiskey.

Visste du at, ifølge loven må skotsk whisky, inkludert blandet whisky, modnes i et eikefat i minst 3 år og en dag. Single malt whisky modnes vanligvis i 10 eller flere år, man finner sjelden single malt whisky som er yngre enn det.

Spriten må eldres i minst 3 år i et eikefat for å kunne kalles whisky
Spriten må minst ha 40% alkoholinnhold for å kunne kalles whisky

Visste du at, loven sier at whisky må ha et minimum alkoholinnhold på 40% ABV (Alcohol by Volume). Det er den nederste grensen. Siden alkoholavgiftene er relativt høye i mange land, så overgår bare noen få utvalgte, mer verdifulle flasker denne grensen på 40-43%. Noen whiskyer kan også ha en styrke på opptil 60% ABV.

Hvis du har smakt whisky og kommet frem til at det ikke er noe for deg, så er det stor sannsynlighet for at du ikke har smakt riktig whisky. Det er over 5000 forskjellige typer av single malt whisky uten å nevne alle de andre whiskytyper, så med stor sikkerhet kan vi påstå at det finnes en (eller to) whiskyer der ute som kommer til å treffe smaken.

Det finner over 5000 forskjellige typer single malt whisky
Fordampingen i whisky fatet kalles for angel's share

Visste du at, vanligvis fylles whiskyen i fatet med et alkoholinnhold på 63,5%, det avhenger av produsenten. Gjennom årene fordamper noe av fatinnholdet gjennom fatveggene, alkohol er mer flyktig enn vann så den fordamper raskere.

Alkoholinnholdet i fatet reduseres med ca. 0,2% til 0,6% årlig. Skottene kaller fordampningen for engels andel (Angel's Share).

Visste du at, det er hvert fall tre forskjellige datoer der ute hvor folk feirer whiskyen på.

Vi i Whisky House vil ikke velge en spesifikk dato, så vi velger å feire alle tre :)

Det feires whisky dager rundt hele verden
I 1956 whisky erstattet William i NATO- fonetiske alfabetet

Visste du at i 1956 "Whisky" erstattet "William" i NATO-fonetiske alfabetet?

The International Radiotelephony Spelling Alphabet, ofte kjent som NATO-fonetiske alfabetet eller ICAO-fonetiske alfabetet, er det mest brukte radiotelefonstavingsalfabetet og ble utviklet av International Civil Aviation Organization (ICAO), for å lette kommunikasjonen via radio eller telefon. Stavealfabet er et sett med ord som brukes til å stå for bokstavene i et alfabet i muntlig kommunikasjon. Ordet fonetisk ble tatt i bruk for å skille det fra systemer basert på flagg eller morse, men systemet har ingenting med fonetikk å gjøre.

Visste du at Tabasco eldes i tre år i et eikefat som tidligere er fylt med en annen sørlig klassiker: Jack Daniel’s Tennessee Whisky. Men det eneste sparket i sauset kommer kun fra paprikaene.

Før sausen helles opp i eikefatet fjernes det innerste tre laget for å forhindre smaksforurensning.

Tabaskosaus lagres på fatene til Jack Daniel's
Post (11).jpg

Visste du at, på grunn av dårlig høsting ble den lisensierte whiskyproduksjonen forbudt fra 1757 til 1760. Matmangel førte til at det Skotske regjeringen innførte “Wash Act” som et forsøk på å kontrollere whiskyindustrien. Målet var å begrense mengden korn som ble brukt til whiskyproduksjon som et forsøk på å skaffe nok mat til det skotske folket. Med det måtte mange lovlige destillerier legge ned og vente på bedre tider.

Visste du at, det finnes skriftlige dokumentasjon om irsk whiskey, i Annals of Clonmacnoise arkivet som dateres tilbake til 1405?

Det står i den “e.Kr. 1405. Richard Magrannell Chieftain fra Moyntyreolas døde i julen ved å ta en overflod av aqua vitae. Min forfatter sier at det ikke var aqua vitae for ham, men aqua mortis.”

Post (12).jpg
Post (13).jpg

Visste du at, første kjente dokumentasjon for whiskyproduksjon i Scotland dateres tilbake til 1494?

Historien om whiskyproduksjon i Scotland begynner allerede på 1400 -tallet. Den tidligste dokumenterte destillasjon i Skottland skjedde i 1494 i datidens skatteregistre, Exchequer Rolls.

En oppføring viser " Eight bolls of malt to Friar John Cor wherewith to make aqua vitae."

Friar John hadde flaks - dette var nok malt bygg til å produsere nesten 1500 flasker. Om han bare kunne vist hvordan whisky verden vil endre seg.

Visste du at, da USA gikk til krig i slutten av 1941, så har War Production Board (WPB) sett på alle bransjer og prøvde å se hvordan eksisterende produksjon kunne konverteres for å hjelpe krigsinnsatsen. Analytikere innså at destillerier kunne raskt omdannes til store penicillinprodusenter. Bourbondestilleriene brukte store former for å dyrke gjæret, noe som var helt likt i prosessen forskerne brukte for penicillinvekst. Så med litt skruing og ettermontering kunne forskere dyrke frem store mengder antibiotika i destillerienes dype gjæringstanker. Penicillinet ble deretter skilt fra formen og renset for antibiotisk bruk.

Penicillin var ikke det eneste produktet som destillerier produserte for å støtte krigen. De lagde også drivstoffsprit og industrialkohol.

Post (14).jpg
Post (15).jpg

Frank Sinatra (1915 til 1998) ble begravet, med en flaske Jack Daniels whisky, en pakke kamel -sigaretter, en Zippo -lighter og en dollar vekslet til mynt ifølge samtids media. Hvorfor mynter? Det var i tilfelle han trengte å bruke telefonen.

Jack Daniels var Sinatras trofaste ledsager, både på scenen og utenfor. I Gay Taleses berømte Esquire -artikkel fra 1966 med overskrift "Frank Sinatra har en forkjølelse", siterer Talese, Sinatra som sa:

"I’m for anything that gets you through the night, be it prayer, tranquilizers or a bottle of Jack Daniels."

Han var også kjent for å referere til Jack Daniels som "nectar of the gods."

Jack Daniel's har etter Sinatrasbegravelse lagt og sluppet ut en premium whisky i hans ære, Sinatra Select.

Visste du at, den økende whisky populariteten i Scotland har vakt oppmerksomhet i det skotske parlamentet, som ville tjene på den nye industrien. De første skatter på Scotch whisky ble innført i 1644, noe som førte til en økning i ulovlig whiskydestillering over Skottland.

De neste 150 årene smugling ble standard praksis. Skatteoppkrever, eller "gaugers", som de ble kjent etter, og de ulovlige destillatørene begynte et spill med katt og mus. Hvor destillatørene kom med stadig mer geniale måter for å unngå nedleggingen eller beskatningen. Til og med medlemmer av presteskapet hjelp gjemme whisky fra skattemannen!

På 1820 -tallet ble hele 14 000 ulovlige stills konfiskert hvert år, men allikevel så var mer enn halvparten av whiskyen som ble konsumert i Skottland på 1820 -tallet, nyttet uten at skattemannen fikk øye på dem.

Post (16).jpg
Post (17).jpg

Visste du at, de siste årene har det vært en konstant knusning av rekorden over den dyreste whiskyflasken som noen gang ble solgt. Rekorden har blitt holdt av en Macallan-flaske med prislapp på hele 1,5 mill. dollar for en flaske 60 år gamle Macallan som opprinnelig ble destillert i 1926. Flasken har en håndmalt etikett av den irske kunstneren Michael Dillon.

Den nye rekorden ble satt i 2019 også av Macallan som var en del av en offisiell serie, The Macallan Fine and Rare. Denne Macallan-flasken kom fra samme fatet som den tidligere rekord holderen.

The Macallan 1926 Fine and Rare 60 Year Old ble solgt for svimlende 1,9 mill. dollar.

bottom of page