top of page
Various alcohol bottles in a bar, back l

Whisky eller Whiskey?

Hva er forskjellen?

Det er knyttet stor forvirring rundt hvordan navnet faktisk skrives. Hvorfor skriver man  whisky et sted, og whiskey et annet sted? Svaret er overraskende enkelt. Alt avhenger av hvor spriten er laget. Hvis den er laget i Skottland, Canada eller Japan, benyttes stavemåten whisky. Om den er destillert i Irland eller USA, skriver man altså whiskey.
 
Fun fackt: Ordet «whisky» er en kortform av (uisge beatha) fra henholdsvis skotsk-gælisk og irsk, et uttrykk som betyr «livets vann».
Kilde wikipedia.

Singlemalt eller blended?   

Hva er forskjellen?

 
Nesten 90 prosent av all Whisky som selges i verden er "blendet", mens "malt" anses å være av høyere kvalitet, noe sannsynligvis mange kan være uenige i, eller ha lange diskusjoner om.  
Enkelt fortalt så er blendet whisky en blanding av mange typer whisky, mens single malt whisky er lagt av en type byggmalt, vann og gjær, et fat og ingen blandinger.
 
Fun fackt: For å kunne bruke ordet whisky, må spriten eldes i minst 3 år i et eikefat. 
Vil du lese flere FUN FACTS? 
Wooden barrels with whiskey in dark cell

Lyst å lære mer? 

Her er vår oversikt:  

Whiskysaga
 
Whiskyskolen
Whiskywiki
Whiskyfun
Scotch-whisky 101
Whiskymoro
Whiskey Tribe (anbefales sterkt :) )

Hvorfor er riktig karaffel og whiskyglass viktig

Før servering eller smaking, bør whiskyen helles i en karaffel. Da får den mulighet til å "puste" litt, og vil som følge av dette få en bedre smak og en mye dypere aroma. Dette er noe vi selv har testet og som fungerte for oss. En karaffel med lokk hindrer dessuten whiskyen i å luftes for mye, men bidrar til en perfekt balanse.
 
Karaffelhetten er en viktig komponent, da den hindrer i at whiskyen luftes for mye. I tillegg beskytter den mot forurensning som støv, og så videre. Denne gir også karaffelen et ekstra stilig preg og eksklusivt utseende.
Lengste vi oppbevarte whisky i en karaffel med hette var på ca. en måned og vi kunne ikke kjenne at whiskyen ble ut luftet eller at den mistet noe av smaken. Men det er viktig å understreke at en karaffel er ikke ment for langsiktig oppbevaring av whiskyen.  Disse er ment for å fremheve whiskysmaken og øke serveringsgleden, noe en vanlig flaske typisk ikke bidrar til.
Vår filosofi er at en god, gyllenbrun whisky gjør seg aller best i en flott karaffel som passer inn i interiøret du ellers har hjemme.
 
Våre karafler og glass har fungert utmerket i et anerkjent whiskymarked i mange år, og har fort blitt en interiørfavoritt i mange hjem.  
bottom of page